11.06.2013. 11:34

Potrebna dokumenta ako putujete automobilom u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku

Pitali smo Zoricu Bilibajkić iz PR odeljenja Auto-moto saveza Srbije, koja dokumenta su potrebna za putovanje u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Ukoliko putujete sa porodicom na letovanje u obližnje države bivše Jugoslavije, potrebno je da znate da međunarodna vozačka dozvola nije potrebna ni za Crnu Goru, ni za Bosnu i Hercegovinu, kao ni za Hrvatsku. Medjutim zeleni karton je i dalje neophodan na teritoriji Bosne i Hercegovine. Zeleni karton se dobija za 10 minuta u osiguravajućoj kući u kojoj je vozilo osigurano prilikom registracije uz polisu obaveznog osiguranja i saobraćajnu dozvolu, a cenu ovog dokumenta određuje sama osiguravajuća kuća, pa ćete morati kod njih da proverite koji je to iznos. Ukoliko je u pitanju AMS Osiguranje, cena je trenutno 2000,00 dinara.

Ako putujete automobilom, koji nije u vašem vlasništvu a vlasnik nije u vozilu, potrebno je i ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu. Ovaj dokument se dobija u poslovnicama AMSS za 10-ak minuta. Potrebno je da bude prisutan vlasnik vozila sa ličnom kartom, da se ponese saobraćajna dozvola i da korisnik bude prisutan sa pasošem. Cena ovog dokumenta je 1500,00 dinara. Ukoliko je automobil kupljen na lizing, potrebno je doneti uz već navedenu dokumentaciju i ugovor sa lizing kućom gde je naglašeno da se vozilo može koristiti u inostranstvu. Ukoliko je automobil registrovan na firmu, donosi se na memorandumu firme overeno ovlašćenje za određenu osobu koja će koristiti vozilo, pasoš korisnika i saobraćajna dozvola, kao što je već gore pomenuto. Što se tiče Crne Gore, nije neophodno ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu koje izdaje AMSS, već je dovoljno i ovlašćenje overeno u sudu ili opštini. U BIH je neophodno i posedovanje PP aparata, ukoliko je u pitanji vozilo sa pogonom na tecni naftni gas.

Trudnoca.rs: Koja su to lična dokumenta potrebna za ulazak u Crnu Goru, BIH i Hrvatsku?

Zorica: Za put u BIH za odrasle je dovoljna lična karta, ali su za decu neophodni pasoši. U Hrvatskoj su potrebni pasoši i za decu i za roditelje, dok se u Crnu Goru može putovati sa ličnim kartama, a za decu mlađeg uzrasta neophodna je zdravstvena knjižica ili izvod iz matične knjige rođenih. Starija deca treba da imaju neki dokument sa fotografijom kao što je npr. đačka knjižica. Ukoliko deca putuju u pratnji jednog roditelja ili pak sa nekim drugim, a ne sa svojim roditeljima, potrebna je saglasnost drugog, odnosno oba roditelja, overena u opštini. 

Informacije o potrebnim dokumentima za putovanje u Crnu Goru, BIH i Hrvatsku za naš sajt www.trudnoca.rs prosledila nam je Zorica Bilibajkić, iz PR odeljenja Auto-moto saveza Srbije

Da bi ste mogli ostaviti komentar, morate biti prijavljeni
Nema komentara.